utorak, 26. studenoga 2013.

ISPLATI LI SE TROŠITI NOVCE NA SKUPU ŠMINKU


Sve zavisi koliko imate godina. Za početak, sveto pravilo šminkanja – što je žena starija, treba se manje šminkati, a mlađe mogu što hoće. Kad imate 15-25 izgledate sjajno kakvu god šminku stavile na sebe. Možda vam se sad tako ne čini, ali već za deset godina ćete gledati svoje slike s kako-sam-bila-lijepa uzdahom. U tim se godinama apsolutno ne isplati investirati ni u što od dekorative. I jeftin puder će na vama dobro izgledati, a o ostaloj šminki da ne pričam. Dakle, nabava šminke u drogeriji, ne parfumeriji.

Kad imate 25-35, tu se već isplati uložiti u tekući puder. Naravno, ako ste i dalje solo, živite super sretnim životom bez obaveza slobodno se i dalje držite savjeta iz skupine 15-25. Ali u ovim godinama žene najčešće počnu raditi neke zahtjevnije poslove, dobiju djecu, općenito nagomila se hrpa obaveza i vaš život postane prilično naporan, što vam se vidi i na licu. Zato, trk po malo bolji puder. Rumenilo, maskara i sve ostalo što koristite – nema smisla da bude skupo, to se zbilja ne kuži. I da, YSL touche eclat i slični proizvodi mogu jako puno napraviti za svježinu vašeg lica. U ovim godinama rumenilo postaje ženin najveći prijatelj jer licu daje boju koju je život isisao, ali s rumenilom vrijedi pravilo less is more. Ovo posebno naglašavam jer me samu često ponese četkica pa dođem na posao izgledajući ko snaša.


Negdje u ovim godinama bi bilo super da posjetite šminkera i da vam on kaže kako da se najbolje našminkate s obzirom na vaše lice. Danas ih već ima koji nude te usluge. Možda ćete se iznenaditi kad skužite da cijelo vrijeme furate šminku koja uopće ne naglašava vaše najbolje strane, nego suprotno. Razni make-up tutoriali na netu ipak nisu prilagođeni baš vašem licu i od njih se nećete puno okoristiti. U savjet dobrog i dobronamjernog šminkera vrijedi uložiti zadnju paru. I ako morate birati, ne tražite da vam pokaže večernju, nego dnevnu šminku, jer večernju ćete puno rjeđe koristiti. Ovdje ne govorim o šminkerima koji obitavaju u parfumerijama plaćeni od strane proizvođača kozmetike jer njihov je jedini interes da vam nešto prodaju i znaju vas našminkati dosta loše. Jednom mi je tako dečko u Mulleru za isprobani crveni ruž rekao da izgledam baš super, a ogledalo je reklo da izgledam kao ukrajinska kurva. Doduše, nisu svi takvi – pozdrav Bojanu iz Chanel make-up studija.
Druga je opcija da pitate neku prijateljicu koja se kuži u šminku i za koju znate da će vam iskreno reći da ocijeni vaše šminkanje i pomogne vam da izgledate bolje, ali kad razmislim koliko takvih ima, zanemarite ovaj savjet.

U godinama 35-45 i svim idućim dekadama uložite i zadnju paru u šminku. Puderi moraju biti apsolutno vrhunske kvalitete jer se u tim godinama puder uvuče u svaku boru i na kraju dana izgledate grozno. Isto tako nije fora kad se ozbiljnoj ženi trusi sjenilo ili kad pojede ruž. Samo obratite pažnju da kod šminke marka ne znači nužno i kvalitetu, odnosno Chanel (kad sam ga već spomenula) u šminki nije ni do koljena Chanelu u modi pa se dobro raspitajte prije nego bacite novce na nešto brendirano. I svakako testirajte apsolutno sve. Naše su prodavačice u parfumerijama jako zgodno shvatile da su uzorci proizvoda koje proizvođači šalju dućanima da se besplatno dijele kupcima zapravo namijenjeni njima, prodavačicama. Pa za vas ne ostane ništa. Ali ima i za to rješenje - ako tražite tekući puder, dođite u parfumeriju nenašminkane, samo s kremom na licu. Ajde, ajde, možete vi to. Ako tražite maskaru, dođite nenašminkanih trepavica pa probajte. Dođite više puta ako treba. Prekrvavo ste radile (vi ili vaš muž ili roditelji ili porezni obveznici, zavisi tko vas financira) da biste bacile novce na nešto što ćete dvaput staviti na sebe i onda kao grešku pokloniti mlađoj sestrični.

Ukratko – mlade cure ne trošite veliku lovu na kozmetiku, srednje godine uložite u puder, a starije uložite u sve. I to je to. Najvažnija stavka na vašem licu ionako su obrve.

Nema komentara:

Objavi komentar